10 érdekesség a mikulásról

Most egy kicsit járjuk körbe ezt a témát, hiszen holnap lesz a csodálatos, csizmatisztítós decemberi nap, amit gyermekként Te is minden évben annyira vártál! No, de lássuk csak, mit kell tudni a Mikulásról:

 

1. Bizonyára már mindenkiben felvetődött a kérdés, hogy miért piros a Mikulás ruhája? 

Közkedvelt marketinges példa, hogy a Coca-Cola a harmincas években az alacsony téli üdítő fogyasztás miatt új marketing stratégiát dolgozott ki, és az ünnepek környékén a Mikulással reklámozták a kólát. A kampány lényege, hogy a figura piros sapkával és kabáttal virított a plakátokon. Ebben mi már nem látunk semmi furcsaságot, hiszen mi számunkra abszolút ez a megszokott, de a harmincas években még abszolút nem ez a kép élt az emberekben. Szent Miklóst már előtte is láthattuk piros ruhában, de ugyanúgy láthattuk lilában és barnában is. A piros kabát és nadrág, széles övvel és hosszú szárú csizmával egyértelműen a Coca-Colának köszönhetően került be a köztudatba, s a globalizáció miatt napjainkban már az egész világon mindenki számára egyértelmű, hogy ez a télapó, hogyan is néz ki.
Most már hosszú évek óta minden évben karácsony előtt pár héttel (mostanában sok héttel) a kedves, szakállas öregúr megjelenik kamionnal, szánkóval, korcsolyával majd ránk kacsint és eltűnik, de szerencsére a következő évben mindig visszatér. 


Coca Cola Mikulás


2., A világon mindenhol ugyanolyan Mikulás szokások vannak?

Azokon a területeken, ahol ünneplik ezt a hagyományt, ott is lehetnek eltérések! Ilyen például Oroszország, ahol nem mikulásnak, hanem Djed Maroznak vagyis FAGY APÓNAK -innen a TÉLAPÓ elnevezés- hívják! 

 De vannak egyéb különbségek is!

- Nem december 6-án, hanem újévkor hozza az ajándékot, és nem a kéményen át jön be, hanem az ablakba teszi a csomagot

- Nincs szemüvege, de van egy vándorbotja, és hosszú, földig érő köpenye

- Szánon közlekedik

- Többféle ruhája is van, általában piros, de van kék és fehér is, valamint telis-tele van hímzéssel


Orosz Mikulás3. Az angolok hivatalosan Karácsony Atyának, azaz Father Christmas-nak nevezik, de természetesen itt is él a Santa Claus elnevezés, ahogyan Amerikában is. Csak annyi a különbség, hogy az angol gyerekek az ajándékokat nem karácsony előestéjén, december 24-én kapják, ahogyan az amerikaiak, hanem a rá következő nap reggelén, karácsony első napján.
A brit hagyományok szerint a kandalló kéményén keresztül ereszkedik le, és az ajándékokat nagy hosszú gyapjú zoknikban helyezi el, amelyek a kandalló párkányán függenek. Az angol Mikulás kísérői a manók és a szarvasok, élükön a piros orrú Rudolph-fal.


Mikulás szánon


4. Ausztráliában a Mikulás kengurun érkezik - szánját 8 fehér kenguru húzza. Az orosz Télapó trojkán közlekedik.


5. Ma a legtöbb gyermek úgy gondolja, hogy a Mikulás Lappföldön él - a két világháború között azonban azt gondolták, hogy a mennyben lakik és onnan figyeli a gyermekeket, segítői pedig a krampuszok és angyalok. Lappföld Skandinávia északi részén található, és négy ország - Norvégia, Svédország, Finnország, Oroszország - területén helyezkedik el. Nagyrészt oroszok és norvégok lakják - népességének mindössze 5%-a lapp. Legfőbb gazdasági tevékenysége pedig mi más is lenne, mint a rénszarvastenyésztés.


6. A Mikulás a Miklós név szlovák változata.


Lappföldi Mikulás


7. A Baranya megyeiek szerint december 6-a, azaz Szent Miklós napja megmutatja az időjárást. Vagyis, ha a télapó megrázza a szakállát, akkor hamarosan érkezik a hó.


8. Míg karácsony a nagyobb ajándékoké, Mikulás napján az apróságoké a főszerep. Az ajándékok eredetileg az ősz termései voltak: alma, dió, szelídgesztenye, szárított szilva. Az alma, a narancs és a mandarin is hagyományos Mikulás-ajándéknak számítanak: az aranygömbökre utalnak, melyeket Miklós a legenda szerint három szegény, eladósorban lévő lánynak ajándékozott.


9. Itthon a Magyar Mikulás Alapítványnál lehet jelentkezni Mikulás-képzésre. A tanfolyam két hétvégés, a leendő Télapók többek között beszédtechnikát, mozgás- és öltözködéskultúrát, és rengeteg verset is tanulnak.


10. A német Krampus szó a Krampen szóból ered, amely karmot jelent. A krampusz alakja valószínűleg a téli napforduló pogánykori hiedelemvilág szellemeinek testet öltője, ördög formájú, patás, szőrös, szarvakkal ellátott ábrázolását pedig a keresztény világ gonosz elképzeléseire vezetik vissza. A jó Mikulás mellett ugyanis szükség volt a rossz, a büntetést osztó figurára is. 


null


Kernya Mariann (#MAYAstylist)

Fotók: Internet